Stoppen met condooms = starten met foliumzuur

  • Geplaatst op
  • Door Adelina
  • 0
Stoppen met condooms = starten met foliumzuur

Eind 2012 vonden we een geschikt huis en het weekend na kerst gingen wij verhuizen. Een paar lieve vrienden hebben ons geholpen met de verhuizing, de ouders van Pat (mijn ouders niet, die waren op vakantie naar Indonesië), Stanley en Amelia. Toen iedereen weg was vertelde Amelia mij het goede nieuws, ze zei; jullie worden oom en tante! Dat vond ik natuurlijk hartstikke leuk en helemaal geweldig voor hen! Niets stond meer een eigen zwangerschap in de weg. We waren getrouwd, waren groter gaan wonen en Amelia was ook nog eens zwanger! Niet dat zei per se eerder zwanger moest zijn, maar zelf zou ik het wel leuk vinden als zij eerder zou zijn. Ze wilde al jaren heel graag trouwen en ik trouwde eerder. Ik wist ook dat ze graag kinderen wilde. Zij is 3,5 jaar ouder en ik gunde het haar heel erg om als eerste het moederschap te ervaren. Voordat Amelia met dit nieuws kwam, hadden wij al besloten om in januari te gaan proberen zwanger te worden. Ik zou het natuurlijk wel heel leuk vinden als onze kinderen niet veel schelen. En dus besloten we ervoor te gaan, je weet nooit hoe lang het duurt voordat je zwanger wordt. Amelia had ook niet verwacht dat het zo snel zou lukken. Twee goede vriendinnen van haar hebben er jaren over gedaan om zwanger te worden. Een zwaar traject met veel behandelingen. We zijn ons er heel erg bewust van dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is.

Op het doosje van de pil staat vaak; stoppen met de pil, starten met foliumzuur. In dit geval ben ik dus gestart met foliumzuur toen we besloten te stoppen met condooms. Ik was immers al eerder gestopt met de pil. Omdat vitamine D ook tijdens de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode wordt geadviseerd, besloot ik een multivitamine te slikken.  Dit vond ik wel zo makkelijk. Is natuurlijk niet per se nodig. Als je gezond gevarieerd eet, krijg je in principe voldoende vitamines binnen. Maar foliumzuur en vitamine D moet je wel extra slikken in de zwangerschap en een multivitamine kan geen kwaad. Als je los foliumzuur slikt, kun je daarmee stoppen als je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de foetus tot 10 weken. Het verkleint de kans op neurale buisdefecten zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Wanneer je zwanger wilt worden, kun je ook al bij veel verloskundigenpraktijken op consult komen. Je komt dan voor een preconceptioneel consult. Tijdens dit consult worden jij en je partner onder andere geadviseerd hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Stoppen met roken, alcohol en drugs is uiteraard één van de voornaamste adviezen. Het vermindert de vruchtbaarheid en geeft je een grotere kans op een miskraam. Ik heb nog nooit gerookt, niet eens geprobeerd. Ik was bang dat ik het lekker zou gaan vinden. En ik zou dat zonde vinden van mijn geld en gezondheid. Toch kan ik het me voorstellen dat het heel moeilijk is om te stoppen met roken als je echt verslaafd bent. Maar ik hoefde dus in ieder geval niet te stoppen met roken en drugs heb ik ook nooit gebruikt. Heel braaf, wellicht een beetje saai. Wel drink ik af en toe een wijntje. Vind ik lekker als we uiteten zijn of op een feestje. Ik had er echt geen moeite mee om niet meer te drinken. Ik wilde dan ook meteen stoppen zodra we zwanger wilden worden. En niet op het moment dat ik erachter was gekomen dat ik zwanger was. Op het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent, ben je immers al een paar weken zwanger. Ik maakte mij er niet zo’n zorgen om dat mensen zouden denken dat ik zwanger ben omdat ik niet meer drink. Ik drink sowieso niet zo veel, dus grote kans dat het niet zou opvallen. Wel wilde ik het liever voor ons houden dat we het gingen proberen. Ik wilde niet dat mensen steeds gingen vragen of het al gelukt was, mocht het toch langer duren dan we hoopten. Ook wilde ik niet dat mensen mij juist in de gaten gingen houden en als ik dan een keer niet een wijntje zou drinken, zij mij meteen zouden verdenken van een zwangerschap. Eigenlijk wist dus vrijwel niemand dat wij gingen proberen zwanger te worden.

Wat is het gek om dan ineens met een ander doel te vrijen! Natuurlijk probeer je daar in het begin niet te veel mee bezig te zijn, maar stiekem hoop je natuurlijk wel dat het meteen zijn vruchten afwerpt, letterlijk en figuurlijk. Die eerste maand van 2013 gingen we maar gewoon lekker vaak vrijen, lekker en vaak! Wat fijn om dit niet meer met condoom te hoeven doen. Heel nuttig, maar wel stomme dingen! We verwachten er maar gewoon niet teveel van. Als ik over een aantal maanden zwanger zou worden, zou ik het ook prima vinden. We waren ons heel erg bewust van het feit dat als wij binnen een jaar zwanger zouden worden, wij ook al heel erg van geluk mochten spreken. Ik zou me dan heel erg gezegend voelen.

Binnenkort lees je hoe dit verder gaat…

 

Ben jij ook gestart met foliumzuur toen je zwanger wilde worden? Was je snel zwanger of heb je lang moeten wachten? Ik ben benieuwd naar de ervaringen. Indien je lang hebt moeten wachten op een zwangerschap of nog steeds wacht; lees dit boek eens: ‘Paaseitjes zoeken in het AMC’. Een prachtig boek over reizen, liefde en vruchtbaarheidsproblemen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »