Negen maanden NIET

  • Geplaatst op
  • Door Adelina
  • 0
Negen maanden NIET

Natuurlijk weet ik als ex-verloskundige dat je als zwangere echt de hele zwangerschap geen alcohol moet drinken. We weten gewoon niet goed vanaf welke hoeveelheid het schadelijk kan zijn, dus is het advies om helemaal geen alcohol te drinken. Het schijnt dat 30% van de vrouwen in de zwangerschap alcohol drinkt. Dit varieert van een paar wijntjes helemaal in het begin van de zwangerschap tot dagelijks gedurende de hele zwangerschap. Dit percentage zou natuurlijk veel lager moeten zijn. Maar om de hele zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken, is voor sommige mensen wel lastig. Want hoe doe je dat in die beginfase? De fase waarin je probeert zwanger te worden, maar het (misschien) nog niet bent. Vooral als iedereen om je heen weet dat je bijvoorbeeld echt wel van een wijntje houdt en op feestjes ook altijd wijn drinkt. Helaas hoor ik nog te vaak; ‘Als ik niet meer drink, denken ze meteen dat ik zwanger ben.’ Het is nog niet vanzelfsprekend dat het dan ook kan zijn dat iemand zwanger probeert te worden. Ik wil niet beweren dat je dat wel met andere mensen wilt delen. Maar je zou eigenlijk moeten stoppen met het drinken van alcohol op het moment dat je echt zwanger wilt worden. Wanneer je bewust stopt met alle anticonceptie. Want je weet immers toch niet precies wanneer je zwanger wordt? Je komt er meestal op z’n vroegst 2 weken na de conceptie achter. En dat is dan nog vroeg, want dan ben je misschien net over tijd. Tegenwoordig kan je ook vroeg testen, al voor de verwachte menstruatie, maar de meeste mensen wachten wel even tot ze over tijd zijn. Zeker vrouwen die niet regelmatig ongesteld zijn, hebben niet altijd direct door dat ze zwanger zijn. En ook in die eerste fase is het van belang om geen alcohol te drinken.

Natuurlijk adviseerde ik dit braaf aan zwangeren of vrouwen die zwanger wilden worden. Er is zelfs een speciaal voorlichtingsprogramma genaamd ‘Negen maanden niet’. Hier heb ik mij natuurlijk zelf ook braaf aan gehouden. Althans bij mijn eerste zwangerschap! Ik had geen slok alcohol op. Ik denk echt geen druppel! Natuurlijk probeerde ik mij hier in mijn tweede zwangerschap ook aan te houden. Ondanks dat niemand bij mij thuis meekijkt, wil ik in mijn gedachten toch een goed voorbeeld zijn voor mijn zwangeren. En daarnaast doe ik het natuurlijk voor mijn kind. Ik mis het ook niet zo, dus kan niet zeggen dat het moeilijk voor mij is. Af en toe heb ik echt wel zin in een wijntje, maar ik drink sowieso niet veel of vaak, dus dat scheelt. Daarnaast maakt het het denk ik ook wel makkelijker dat Pat vrijwel nooit alcohol drinkt. Maar zoals ik net al zei; ik PROBEERDE me hier netjes aan te houden. Maar blijkbaar is het dan toch nog mogelijk om alcohol binnen te krijgen. En wel op een moment dat ik het totaal niet verwacht had!

Ik was aan het werk en ging op kraamvisite bij een hele leuke gezellige cliënt. Ze is oorspronkelijk een Hongaarse, maar woont al jaren in Nederland en spreekt goed Nederlands. Ze is al wat ouder en ik vond haar altijd zo lief. Altijd ontzettend aardig en gezellig op het spreekuur en vol humor! Ik heb haar in de zwangerschap vaak gezien, maar ben niet bij de bevalling geweest. Ze heeft helaas niet de makkelijkste bevalling gehad. We waren daarover aan het napraten toen de kraamverzorgende vroeg of ik wat wilde drinken. Ik zeg bijna altijd ‘nee dankje’, maar aangezien ik zwanger was zei ik wat vaker ‘ja’. Ik moest wat meer drinken van mezelf en vraag altijd om iets kouds, een glaasje water of sapje en zeg er altijd nadrukkelijk bij dat het een klein glaasje moet zijn. Dit keer vroeg ik om een sapje. Ze kwam terug met een rood sapje. Ik dacht; ‘fijn, dit is een klein glaasje, dit krijg ik wel op’. Ik nam één slok en je voelt em natuurlijk al aankomen! Ik dacht; ‘Wat is dit? Dit is smaakt sterk!! Wijn?’ Maar nog voordat ik wat zei, zei mijn cliënt: ‘Wat heb je daar? Wij hebben geen rode sapjes in de koelkast hoor!’ Ze zegt; ‘Volgens mij is dat swaps (ofzoiets)! Dat is zelfgemaakt door mijn schoonmoeder en is met alcohol!’ Ik moest ontzettend lachen!  En ik riep de kraamverzorgende erbij. Ik zei; ‘Probeer ik mij zo netjes aan negen maanden geen alcohol te houden en krijg ik van jou gewoon wijn!’ Ik zei het natuurlijk als grapje, maar volgens mij voelde de kraamverzorgende zich een beetje schuldig. Maar we moesten er allemaal om lachen en ik zei; ach het was maar één slokje! De kraamverzorgende zei dat er op de fles druivensap stond. Maar het was zelfgemaakt en ze hadden het gewoon in een willekeurige fles gestopt. Ik ging er ook onterecht vanuit dat het wijn was! Het was maar een slokje en had niet geproefd dat het echt veel sterker was dan wijn! Doodleuk vertelt vaders dat het pruimenjenever is met kersensiroop met 30% alcohol!! Ach ja, vergelijkbaar met 3 slokken wijn. Ik kan het niet meer terugdraaien en kan hier alleen maar om lachen! Ik zei; ik hoop dat de volgende client niet aan mij ruikt dat ik alcohol op heb! Wat zullen de mensen wel niet denken?! In de auto maar meteen een pepermuntje genomen. Ik heb het kraambed daar afgesloten en zei dat ik haar altijd gezellig vond als ze op het spreekuur kwam. Ze zei met een brede grijns; ‘Dankzij de pruimenjenever!’

 

Vond jij het moeilijk om te stoppen met drinken op het moment dat je zwanger wilde worden of toen je net ontdekte dat je zwanger was? Wat voor smoesjes heb jij op een feestje gebruikt? Misschien heeft iemand tips.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »