Moeders voor Moeders

  • Geplaatst op
  • Door Adelina
  • 0
Moeders voor Moeders

Zowel in de eerste als in de tweede zwangerschap, heb ik mij snel aangemeld voor Moeders voor Moeders. Ik denk of hoop dat de meeste mensen wel eens gehoord hebben van Moeders voor Moeders. Moeders voor Moeders bestaat al sinds 1931 en zamelt urine in van zwangere vrouwen om het hCG-hormoon (zwangerschapshormoon) eruit te halen. Het wordt gebruikt voor medicatie die nodig is bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Elke zwangere vrouw kan zich aanmelden vanaf het moment dat ze zwanger is tot en met de 11e zwangerschapsweek. En ze kan meedoen vanaf de 6e tot en met de 16e zwangerschapsweek.

Ik heb mij aangemeld via de website en al snel werd ik gebeld door een informatrice om een afspraak te maken. Ze kwam bij mij thuis en heeft uitgelegd hoe het allemaal in z’n werk gaat en ik heb mijn vragen kunnen stellen. Aan de hand van een korte vragenlijst heeft zij kunnen bepalen dat ik geschikt was om mee te doen met Moeders voor Moeders. Ze heeft ook nog een test gedaan, om te checken of mijn urine wel echt het hCG-hormoon bevatte. En ja hoor, die was positief, ik was toch echt zwanger! De test werd in een leuk doosje gedaan waar ‘Gefeliciteerd’ op stond. En deze hebben we natuurlijk bewaard!

Overigens was dat ook echt pas mijn tweede test. Je hoort vaak dat mensen meerdere testen doen. Voor extra bevestiging, om het zeker te weten of omdat ze gewoonweg de eerste test niet kunnen of durven geloven. Wij hebben dat helemaal niet gedaan. Ik heb er wel even over gedacht. Ik ben er zelfs speciaal voor naar de drogist gegaan. Ik stond voor het schap met de verschillende zwangerschapstesten en dacht; welke zou ik nou eigenlijk nemen? En toen dacht ik ineens; waarom sta ik hier eigenlijk? Ik geloof de test heus wel en eigenlijk vind ik het zonde van mijn geld. Laat ik het maar gewoon niet doen en op die eerste test vertrouwen en dan zien we wel. En dus ben ik de winkel weer uitgelopen zonder zwangerschapstest.

Maar goed, ik ging dus beginnen met urine sparen voor Moeders voor Moeders. Ik kreeg twee witte plastic kannetjes waar ik in kon gaan plassen. Dat is handig als je twee toiletten hebt. In het begin was het natuurlijk wel even wennen om in het kannetje te plassen in plaats van in de pot. Voor mij was het ook voor het eerst dat ik erachter kwam hoeveel ik eigenlijk plas. Ik geloof dat ik een goede donateur was want ik plaste toch veel! Het waren kannetjes van een liter. En ’s ochtends plaste ik die bijna helemaal vol! (Too much information??)  Ik hoefde ’s nachts dan ook echt nooit naar het toilet, gelukkig maar!

Daarna moest ik het in een fles doen. Ik kreeg elke week 2 kratten met elk vier flessen. In de flessen zat een conserveringsmiddel. Dit was natuurlijk nodig om de urine goed te houden tot de volgende ophaaldag. Als ik klaar was met plassen ging ik het dus meteen in de flessen doen. Maar dat had altijd een nare lucht van het conserveringsmiddel.  Ik kan me echt voorstellen dat het best wel pittig is als je heel erg misselijk bent of zelfs veel spuugt. Ik had vrijwel geen last van misselijkheid en spuugde eigenlijk ook bijna niet, dat is misschien een paar keer gebeurd. Maar ik werd toch altijd wel een beetje misselijk van het overgieten van mijn urine in die flessen. Regelmatig moest ik er van kokhalzen. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik best makkelijk kokhals, ik ben wel gevoelig voor luchtjes en dergelijke. Al zou je denken dat een verloskundige wel wat gewend is. Op de één of andere manier kon ik me altijd heel erg goed inhouden tijdens mijn werk. Ik snap het dus wel als mensen niet mee willen doen omdat ze zoveel spugen. Maar misschien zou iedereen het toch moeten proberen, want ik hoor ook wel van mensen die veel last hebben van misselijkheid dat het toch wel went.

Je kunt er natuurlijk altijd zelf voor kiezen of je het kannetje en zo’n fles ook meeneemt als je de deur uitgaat. Ik koos ervoor om dit niet te doen. Maar dit kwam ook wel een beetje omdat ik wist dat ik veel thuis was. Tijdens mijn 24-uursdiensten kwam ik toch regelmatig thuis, ik lunchte ook heel vaak thuis. Dus ik wist eigenlijk zeker dat ik vooral heel veel thuis zou plassen. Dit is natuurlijk anders dan wanneer je weet dat je standaard 40 uur per week op kantoor bent. Maar dan nog, je hoeft het natuurlijk niet mee te nemen naar kantoor. Sommige mensen doen dat wel omdat ze het een kleine moeite vinden. En dat vond ik nou ook! Je hoort mensen wel zeggen dat ze het veel werk vinden, maar ik vond het een kleine moeite en heb het echt graag gedaan. Ik zal eerlijk zijn, het gaf echt wel een goed gevoel. Tijdens mijn werk zag ik natuurlijk ook regelmatig stellen die moeite hadden met zwanger worden. Sommigen hadden al jaren en jaren een kinderwens en hebben helaas allerlei behandelingen moeten ondergaan. Voor zulke mensen heb ik het gedaan. Als ik hen kan helpen door alleen maar wat urine op te vangen en in flessen te doen? Waarom niet?!

En in de loop van de tijd vond ik het zelfs leuk om te doen. Ik vond het soms zelfs wel zonde als ik ergens anders ging plassen. Tja, tijdens een bevalling bij iemand thuis of in het ziekenhuis, moest ik natuurlijk ook wel eens plassen. Ik dacht dan toch; dit had voor iemand anders kostbaar kunnen zijn, maar ik spoel het gewoon door het toilet! Maar goed, ik had er nou eenmaal voor gekozen om het alleen thuis te doen. En dat was ook echt genoeg. Want die flessen kreeg ik nagenoeg wel vol.

Zoals jullie in een eerdere blog hebben kunnen lezen, was ik heel snel zwanger. De tweede keer was ik weer heel snel zwanger en daar ben ik heel erg dankbaar voor. Dit gun ik iedereen en de slogan van Moeders voor Moeders zegt het eigenlijk al; 'geluk kun je delen'. En daar deed ik het dus voor! 

 

Doe jij ook mee met Moeders voor Moeders of heb jij het ook gedaan in je zwangerschap? Hoe heb jij het ervaren? Of waarom heb je niet mee gedaan? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »